Zdravotní přínosy kávy

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje po celém světě, a to z dobrého důvodu. Nejenže vás však dokáže po ránu nakopnout a zpříjemnit vám odpolední pauzu, přináší také mnoho zdravotních výhod, ze kterých může těžit naprosto každý. Navzdory všem mýtům a pochybnostem jsme proto pro vás připravili ty nejlepší zdravotní přínosy kávy, na které byste rozhodně neměli zapomínat – bavíme se však o samotné kvalitní kávě připravované ze zrn, nikoliv s přidaným mlékem, cukrem nebo rozpustných verzí.

Zvyšuje fyzický výkon a pomáhá hubnout

Káva je skvělým pomocníkem v boji proti hubnutí a dokonce může zvýšit vaši výkonnost během tréninku nebo běžného pracovního dne. Jedná se zejména o účinky kofeinu, který pomáhá štěpit tělesný tuk a používat jej jako palivo pro získávání energie – zkuste si dát hodinu před cvičením šálek kvalitní kávy a váš výkon bude mnohem lepší. Navíc tento nápoj obsahuje hořčík a draslíku, což jsou důležité minerály, které pomáhají tělu pracovat s inzulínem, regulují hladinu glukózy v krvi a snižují také nutkání se přejídat.

 

zdravotni_prinosy_kavy_freshioo_blog

Mnohem lepší soustředěnost

Pokud jste již někdy pili kávu, pravděpodobně sami víte, jak vás tento nápoj dokáže nakopnout. To také souvisí s lepší soustředěností a zvýšením duševní bdělosti, což může být zvláště užitečné při náročné práce. Pamatujte však, že byste to s její konzumací neměli přehánět – abyste se vyhnuli kontradikcím, nepijte více než 6 šálků kávy denně.

Nižší riziko úmrtí a vzniku rakoviny

Konzumace kávy snižuje riziko předčasného úmrtí, a to až o neuvěřitelných 25%. Mnoho studií také prokázalo, že pokud ji budete pít pravidelně, snížíte tím své riziko vzniku rakoviny – u mužů se jedná o 20% nižší riziko vzniku rakoviny prostaty a u žen o 25% nižší riziko vzniku rakoviny endometria. Další odborníci naznačují, že by tento blahodárný nápoj mohl být užitečný v ochraně před rozvojem rakoviny kůže.

 

prinosy_kavy_pro_zdravi_freshioo_blog (1)

Chrání zdraví mozku

Kofein obsažený v kávě pomáhá stimulovat centrální nervový systém a zvyšovat produkci důležitých hormonů, jako je serotonin (hormon štěstí), dopamin (hormon euforie a motivace) a noradrenalin (hormon regulující stres). Díky tomu vám tento nápoj dokáže snadno zvednout náladu a podle studí je dokonce známo, že již dva šálky denně snižují riziko sebevraždy o 50%. Dále pak také káva snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a demence.

Podporuje krevní oběh a srdce

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že káva může srdci a krevnímu oběhu škodit, opak je pravdou. Kofein totiž snižuje citlivost na inzulín, přičemž brání rozvoji glukózové tolerance, díky čemuž snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pravidelná konzumace kávy je pak také spojena s nižším rizikem mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Je navíc známo, že tento nápoj obsahuje bohaté množství antioxidantů, které například čistí cévy a chrání buňky před působením volných radikálů.