Jak si vybudovat imunitu na podzim

Léto je již za námi a pomalu přichází chladné podzimní měsíce, během kterých jsou lidé mnohem více náchylní k různým onemocněním. Je proto důležité nezapomínat dbát na budování dobré imunity, které vás ochrání nejen před působením nebezpečných virů a bakterií, ale také samotným chladem. Již malé změny vám dokáží pomoci ustát toto pochmurné období a udržet si své zdraví v co nejlepším stavu.

Vitamíny pro silnou imunitu

Určitě jste již v mládí slyšeli, že musíte jíst vitamíny, abyste zůstali zdraví. To platí obzvláště na podzim, kdy mže být váš imunitní systém oslabený vlivem chladného počasí. Zejména byste měli dbát na příjem vitamínu C, který můžete snadno získat z citrusových plodů, a vitamínu D, který lze získat z mořských plodů (nebo slunečních paprsků). Obecně byste však měli zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny nebo doplňků stravy, které vám dodají potřebné živiny pro udržení pevného zdraví.

 

zdrava_strava_freshioo_blog

Zdravá strava

Další důležitý bod pro udržení silné imunity je také zdravá strava. Pokud se chcete vyhnout potenciálním onemocněním, snažte se zařadit do svého jídelníčku potraviny, jako je výše zmíněná zelenina a ovoce, luštěniny, ořechy a semena, tučné ryby a celozrnné potraviny, které obsahují další důležité živiny pro správný chod organismu. Ty kromě toho disponují také účinné antioxidanty, které obecně posilují lidské tělo a dodávají mu potřebnou obranyschopnost. Naopak se snažte vyhýbat zpracovaným produktům a slazeným nápojům.

Nezapomínejte cvičit

S udržením dobré imunity se samozřejmě pojí také pravidelná aktivita. Cvičení obecně pomáhá udržovat tělo zdravé a odolné vůči virům a bakteriím, zvyšuje prokrvení organismu a výkonnost, pomáhá regulovat stres a podporuje okysličení krve. Během chladných měsíců si proto zajděte zacvičit do posilovny nebo vyzkoušejte plavání, které navíc podporuje držení těla a zdravý krevní oběh.

 

podporte_imunitu_cvicenim_freshioo_blog

Začněte se otužovat

Mezi nejlepší způsoby, jak posílit svůj imunitní systém, patří především pravidelné otužování. Tento návyk vás účinně ochrání před působením škodlivých virů a bakterií, přičemž vám pomůže lépe zvládat podzimní chlad, posílit krevní oběh a podpořit zdraví srdce. Můžete začít s chladnými sprchami, kdy se po umytí teplou vodou několik vteřin opláchnete studenější vodou. Postupem času pak můžete ještě více snižovat teplotu vody a vydržet pod sprchou déle.

Dopřejte si dostatečný spánek

Spánek je základním pilířem lidského zdraví – přeci jen tvoří velkou část vašeho života a tělo během něj regeneruje a získává dostatek energie pro další den. Dochází při něm také ke stimulaci důležitých procesů, včetně obranyschopnosti imunitního systému a psychické pohodě. Pokud tedy chcete zvládnout chladný podzim bez jakýchkoliv problémů, vyhraďte si na spánek alespoň 7 hodin denně.