Potraviny, které podporují mozkové funkce

Mozek je nejdůležitější orgán lidského těla – řídí naprosto každý proces a přitom zůstává do dnešního dne vědci zcela nepochopen. Je proto důležité, abyste mu čas od času dopřáli vhodné potraviny, které jej podpoří a pomohou rozvíjet jeho buňky. To se odrazí nejen na vaší psychické pohodě, ale také schopnosti řešit problémy nadhledem, být více kreativní a umět si zapamatovat důležité věci déle a důkladně. Níže jsme proto pro vás sepsali seznam těch nejlepších přírodních potravin, které podporují mozkové funkce.

1) Špenát, brokolice a další zelená zelenina 

Ačkoliv mnoho lidí zelenou zeleninu, včetně brokolice a špenátu, spíše vynechávají, jedná se o jedny z nejzdravějších potravin, které účinně podporují jak vaše tělo, tak i mozkové funkce. Obsahují totiž hojný obsah rostlinných sloučenin, jako je vitamín K, vitamín E, železo, cholin a kyselina listová, které jsou nezbytné pro dobrou paměť a koncentraci při práci. Mimo jiné vás pravidelná konzumace těchto potravin ochrání před demencí a dalšími neurologickými potížemi.

 

listova_zelenina_podporuje_mozkove_funkce_freshioo_blog

2) Kvalitní a přitom lahodná káva

Káva se překvapivě také řadí mezi vhodné prostředky pro podporu mozku a jeho důležitých funkcí. Obsahuje totiž důležité antioxidanty, aminokyseliny, vitamíny a minerály, které chrání mozek před rozvojem neurologických onemocnění, jako je demence nebo Alzheimerova choroba, a samozřejmě také kofein, který vás nabudí a pomůže vám lépe se koncentrovat. Mimo jiné pravděpodobně sami víte, že káva chutná prostě úžasně!

3) Vlašské ořechy

Zkuste se podívat na vlašský ořech. Vidíte tu podobu? Tento plod již sám o sobě připomíná tvar našeho nejdůležitějšího orgánu a jeho konzumace mu samozřejmě hojně prospívá. Je totiž bohatý na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro udržení zdravého myšlení, logického uvažování, koncentraci a ochranu před rozvojem neurologických onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. 

orecha_pro_zdravy_mozek_freshioo_blog

4) Koření: Kurkuma a skořice 

Kurkuma a skořice mají sice rozdílnou chuť, ale našemu mozku prospívají skoro stejným způsobem. Tato lahodná koření jej dokáží dostat do psychické pohody, podpořit jeho paměť, regenerují mozkové buňky a brání před rozvojem neurologických onemocnění. Důvodem je především obsah užitečných antioxidantů s účinnými protizánětlivými vlastnostmi. 

5) Borůvky, lesní jahody a další bobule

Borůvky, lesní jahody a další bobulovité ovoce je dalším skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit mozek před nebezpečím a podporují téměř všechny jeho funkce. Kromě toho navíc pomáhají odbourat depresi, dodají vám řadu důležitých vitamínů a minerálů a chutnají naprosto skvěle.