Top 5 nejlepší kávy světa

Pokud si i vy rádi dopřejete šálek dobré kávy, pravděpodobně vás již někdy napadlo, jak asi tak chutnají ty nejlepší odrůdy světa.  Aby však mohl být tento oblíbený nápoj označen za výběrový, musí splňovat řadu důležitých kritérií, jako je charakter půdy, obsah živin a mikroklima oblasti, ve které se daná káva pěstuje. Všechny tyto faktory určují, jaká bude její výsledná chuť. Níže jsme proto pro vás sepsali 5 odrůd, které jsou považovány za nejvíc TOP na světě.

1) Cibetková káva

Cibetková káva je pravděpodobně nejznámější výběrovou kávou světa. Společnost však tato indonéská specialita zaskočila nejen svou jedinečnou chutí, ale také drasticky vysokou cenou (pouhých 100 gramů vás vyjde zhruba na 2500,- Kč) a způsobem její přípravy – zpracování vypadá tak, že jsou čerstvá zrna z rostlin podávána šelmám zvaným Luwak, které je sní, „vyfermentují“ ve svém trávicím traktu a poté je vyloučí v trusu. Právě však díky tomuto neobyčejnému procesu je tato odrůda ve výsledku naprosto lahodná a přináší nezaměnitelnou chutí. 

top_druhy_kav_freshioo_blog

2) Kopi Tongkonan Toraja   

Další TOP káva, která je považována za jednu z nejlepších na světě, je opět z daleké Indonésie. Zrna Kopi Tongkonan Toraja jsou tradičně pěstována na lávových polí ostrova Sulawesi a jedná se o naprostý originál co se týče aroma a chuti – podle odborníků má silné tělo a její aroma připomíná tóny bylin a koření. I v tomto případě si však budete muset připlatit, pokud si ji budete chtít vychutnat, a to zhruba za 900 Kč na 100 gramů kávy.

3) Káva z Guatemaly

Pokud si chcete vychutnat opravdový luxus a neutrácet za to příliš mnoho peněz, můžete také sáhnout po kávě z Guatemaly. Ta se pěstuje díky tamní geografii většinou na sopkách, a to ve výškách od 1500 metrů nad mořem až do zhruba 3000 metrů nad mořem. Jedná se proto o jednu z nejkvalitnějších káv – sopečný povrch ji navíc dodává mnohem více minerálů, takže je ve výsledku nejen zdravější, ale také chutnější. Při konzumaci si můžete všimnou také kouřových tónů a větší hořkosti. 

top_kavy_freshioo_blog

4) Jamaica Blue Mountain

Tato populární Arabika se pěstuje v horských oblastech Jamajky, které jsou velmi bohaté na minerály a podnebí je zde bez teplotních výkyvů. Díky těmto faktorům a letité ruční péči místních farmářů je káva ve výsledku velmi bohatá, chutná, hořká, ale zároveň velmi jemná a disponuje sladkým aroma. Stejně jako v případě Indonéské kávy však zakoupíte Jamaica Blue Mountain za poměrně vysokou cenu – pouhých 100 gramů vás vyjde na zhruba 500,- Kč. 

5) Hawaii Kona 

Káva z oblasti Kona, která se nachází na západě ostrova Hawai, nabízí lahodnou ovocnou chuť s podtónem sladkých ořechů a poměrně malou kyselostí. Mezi ty nejlepší druhy se zařadila zejména díky ideálním podmínkám, ve kterých se pěstuje – Kona se vyznačuje častými dešti, sluncem, mírným větrem a hlavně vulkanickou půdou bohatou na minerály. Stejně jako v předchozích případech vás však vyjde 100 gramů zhruba na 500,- Kč.