Běžné návyky, které ohrožují vaše zdraví

Lidé se v současné době uchylují k mnoha návykům, které považují za běžné, ale ve skutečnosti jimi ohrožují své zdraví. Ať už jde o mačkání černých teček na obličeji nebo kouření, ve společnosti jich je opravdu mnoho. Níže jsme však pro vás připravili 5 nejhorších z nich, které pravděpodobně i vy sami občas děláte. Pokud ano, rozhodně s nimi co nejdříve přestaňte, neboť si můžete vážně ublížit. 

Nedostatečné mytí potravin  

Čistota potravin, které denně konzumujete, je pro vaše zdraví velmi důležitá. Málokdo to však ví a s klidnou duší dodržuje. Příkladem toho může být například salát, o kterém většina prodejců tvrdý, že je již předmytý a můžete jej po rozbalení rovnou podávat. Bohužel je však pravdou, že se na něm při skladování mohou množit bakterie E. coli nebo salmonely, které se snadno dostanou do vašeho těla a mohou závažně ohrozit vaše zdraví. 

 

mytí_zeleniny_freshioo_blog

Mačkání černých teček na obličeji 

Tento návyk dělá nebo již někdy vyzkoušel pravděpodobně každý. Černé tečky jsou opravdu nevzhledné a mohou kazit váš vzhled, ovšem pokud je budete mačkat, můžete si velmi snadno ublížit. Dermatologové varují, že si lidé takto mohou zadělat na jizvy a v horším případě i zánět, jelikož bakterie na vašich rukách mohou snadno proniknout do otevřených ran na obličeji.

Intenzivní čištění zubů 

Většina lidí pravděpodobně ví, že pravidelná ústní hygiena je pro zdraví zubů opravdu nezbytná – lékaři však doporučují, abyste si čistili zuby maximálně dvakrát denně a to po dobu dvou minut. V případě, že si je totiž budete čistit příliš často a intenzivně, mohli byste si poškodit zubní sklovinu a dásně. 

 

cisteni_zubu_neprehanejte_freshioo_blog

Sezení s nohou přes nohu 

Sedavý životní styl je v současné době typický pro mnoho lidí. Pokud si však rádi pokládáte nohu přes nohu, měli byste vědět, že tímto způsobem zvyšujete svůj krevní tlak až o neuvěřitelných 10%. Toto křížení totiž představuje velkou zátěž na kyčelní klouby a navíc kvůli vyššímu stlačení žil zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny.

Pití příliš horkých nápojů 

Ačkoliv vás teplé nápoje mohou skvěle zahřát během zimního období, měli byste brát na vědomí, že pokud jsou příliš horké, mohou ohrozit vaše zdraví. Podle průzkumů Světové zdravotnické organizace (WHO) totiž tímto způsobem zvyšujete riziko vzniku rakoviny jícnu. Abyste se ochránili před nebezpečím, raději nechte tekutinu dostatečně vychladnout.