Příznaky nedostatku vitamínu D během zimních měsíců

Vitamín D je velmi důležitá živina, kterou lidské tělo potřebuje k mnoha základním procesům. Ačkoliv se jedná o velmi malé množství, problémem je skutečnost, že si jej lidské tělo nedokáže vytvořit samo a dokáže jej přijímat pouze ze slunečních paprsků. To může být problém především během zimních měsíců, kdy nebe zahalí mračna a ulice bílý sníh. Níže se proto můžete seznámit s nejčastějšími příznaky nedostatku vitamínu D

1) Únava a vyčerpanost

Pocit únavy a vyčerpanosti patří mezi nejčastější příznaky nedostatku vitamínu D. Většina lidí jej však bohužel často přehlíží, což může vést ke zhoršení jejich zdravotního stavu. Abyste se proto ochránili, pokud se cítíte neustále zpomalení, smutní a dělá vám problém vstát z postele, raději navštivte svého praktického lékaře. Zkuste také trávit více času na sluníčku, protože vám během chvilky dobije energii.  

 

unava_jako_priznak_desotatku_vitaminu_D_freshioo_blog

2) Deprese a smutek

Deprese a neustálý smutek patří mezi další příznaky nedostatku vitamínu D. Pacienti dokonce často potvrzují, že v takovém případě nepomáhají žádné relaxační techniky – je zapotřebí dostat hladiny této důležitý živiny do normálu a pak se budete opět cítit v pořádku. Ještě než navštívíte doktora, můžete vyzkoušet vhodnou suplementaci a chodit častěji ven. Pokud však ani to nepomáhá, raději si zajděte za odborníkem.

3) Bolest kostí 

Vitamín D hraje velmi důležitou roli ve zdraví kostí, protože pomáhá vstřebávat vápník. Je proto možné, že se v případě jeho nedostatku můžete potýkat s nepříjemnými bolestmi kostí a častějšími zlomeninami. Pokud na sobě tyto příznaky zpozorujete, rozhodně zakročte včas, aby problém nenabral na intenzitě.

 bolest_kosti_muze_byt_priznak_nedostatku_vitaminu_D_freshioo_blog

4) Zhoršené hojení ran

Pomalé hojení ran (zejména po operaci) patří mezi další příznaky nedostatku vitamínu D. Ten totiž zvyšuje produkci látek, které jsou důležité pro tvorbu nové kůže a její případné regenerace. Pokud si tedy všimnete, že se vaše zranění stále nehojí a naopak jich přibývá, rozhodně se poraďte se svým praktickým lékařem (zejména pokud pociťujete některé z dalších uvedených příznaků).

5) Vypadávání vlasů

Ačkoliv se vypadávání vlasů často připisuje stresu a přílišnému tlaku, může se také jednat o příznak nízké hladiny vitamínu D v těle, který hraje velmi důležitou roli pro správnou funkci vlasových folikul. Pokud si tedy všimnete, že máte čím dál méně hustý účes a na vašem hřebenu se objevilo velké množství vlasů, raději se poraďte s odborníkem.