Přínosy středomořské stravy

Středomořská strava patří mezi jeden z nejzdravějších druhů stravování a většina odborníků ji v současné době doporučuje čím dál více lidem. Její přínosy pro lidské tělo jsou opravdu úctyhodné – pomůže vám například zhubnout, podpořit krevní oběh a zlepšit vaše kognitivní funkce. Podle některých pověr je dokonce možné, že se jedná o klíč k dlouhověkosti. Níže se proto můžete seznámit s nejlepšími přínosy, které přináší středomořská strava a můžete z nich těžit i vy.

1) Posiluje srdce a krevní oběh 

Středomořská strava obsahuje potraviny, jako je extra panenský olej, tučné ryby, bylinky, čerstvé ovoce a zeleninu a luštěniny. Všechny tyto produkty obsahují určité množství zdravých tuků, antioxidantů a dalších důležitých živin, které posilují srdce a čistí krevní oběh od nečistot a toxinů. To znamená, že tento druh stravování také snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. 

 

stredomorska_strava_fresioo_blog

2) Podporuje kognitivní funkce 

Ačkoliv mnoho diet poskytuje dobré přínosy pro tělo, většina z nich zapomíná na mozek a jeho kognitivní funkce. Středomořská dieta však obsahuje potraviny, které obsahují důležité živiny podporující paměť, soustředěnost a celkově psychické zdraví. Většina lidí potvrzuje, že jakmile začali jíst více zdravých tuků, jejich produktivita výrazně vzrostla a stejně tak i úspěšnost při pracovních projektech.

3) Snadnější hubnutí 

Ačkoliv se nejedná přímo o dietu, středomořská strava obsahuje zpravidla zdravé a čerstvé potraviny, které podporují snadnější hubnutí. Pokud ji tedy vyzkoušíte, pravděpodobně po nějaké době zaznamenáte úbytek hmotnosti. Nemusíte se však obávat, bude se jednat především o úbytek nahromaděných tuků, nikoliv svalstva.

stredomorska_strava_je_plna_zeleniny_freshioo_blog

4) Snižuje zánětlivé procesy v těle 

Pokud lidské tělo nepřijímá dobré potraviny, zvyšuje se riziko vzniku zánětlivých procesů, které mohou závažně ohrozit zdraví organismu. Konzumace středomořské stravy je však dobré řešení jak tomu předejít. To především díky obsahu antioxidantů, vitamínů a dalších živin, které snižují riziko tohoto problému a pomáhají detoxikovat krevní oběh.

5) Pochutnáte si na ni a možná prodlouží váš život 

Středomořská strava nabízí velmi lahodné pokrmy, na kterých si pochutná naprosto každý. Jedná se navíc o velmi zdravé jídlo, díky kterému shodíte kila a podpoříte své celkové zdraví. Kromě toho je také možné, že si díky této dietě prodloužíte svůj život. Někteří její zastánci tvrdí, že kombinace potravin a způsobů jejich přípravy rozhodují o stárnutí tělesných buněk.