Podzimní recepty plné chuti a zdraví
Podzim je obdobím, kdy příroda nabízí bohatou paletu chutí a barev. Je to ideální čas, kdy můžeme využít sezónní suroviny a připravit si pokrmy, které jsou nejen chutné, ale také zdravé. Zde je několik inspirací na podzimní recepty, které vás zahřejí a dodají vám energii:
1. Dýňová polévka se zázvorem
Ingredience:
- 1 střední dýně hokkaido
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Kousek čerstvého zázvoru
- 500 ml zeleninového vývaru
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte dýni, zalijte vývarem a vařte do měkka. Rozmixujte do hladka, dochuťte solí a pepřem.
2. Pečená řepa se sýrem feta
Ingredience:
- 3 střední červené řepy
- 100 g sýra feta
- Hrst rukoly
- Olivový olej, balzamikový ocet
- Sůl, pepř
Postup:
Řepu oloupejte, nakrájejte na plátky a rozložte na plech. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení přidejte na talíř rukolu, pečenou řepu a posypte fetou. Zakápněte balzamikovým octem.
3. Jablečné muffiny s ovesnými vločkami
Ingredience:
- 2 jablka
- 150 g ovesných vloček
- 100 g celozrnné mouky
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml medu
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva
Postup:
Jablka nastrouhejte nahrubo. Smíchejte suché ingredience (mouka, vločky, skořice, prášek do pečiva) a pak přidejte vejce, olej, med a jablka. Těsto rozdělte do formiček na muffiny a pečte při 180 °C asi 20 minut.
Tyto recepty jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat podzimní suroviny a posílit své zdraví. Užijte si vaření a objevování nových chutí!